Domagović u znaku značajnih vatrogasnih događanja

06.07.2015. U subotu i nedjelju 4. i 5. srpnja u Domagoviću su održane dvije velike vatrogasne manifestacije, Susret puhačkih orkestara Hrvatske i svečano obilježavanje 120-te godišnjice osnutka DVD-a Domagović

Domagović je uz Jastrebarsko, Cvetković, Petrovinu i Volavje još jedno staro jaskansko naselje u kojem je krajem 19. stoljeća osnovano vatrogasno društvo. Naime, na inicijativu tadašnjeg mjesnog učitelja Vinka Šaringera i nekolicine mještana, davne 1895. osnovano je vatrogasno društvo  koje je brojalo 25 članova. 

Iste godine nabavljene su i dvije ručne štrcaljke, te je izgrađeno i prvo vatrogasno spremište. To je bio početak jedne lijepe vatrogasne priče koja traje sve do danas kada su ponosni članovi DVD-a Domagović organizirali veliku proslavu koja je održana u nedjelju 5. srpnja. 

U goste su im došli brojni vatrogasci iz prijateljskih društava, njih preko 400.Svojim dolaskom počastio ih je i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, predsjednik Vatrogasne zajednice Hrvatske Ante Sanader, jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel, i još mnogo visokih uzvanika, vatrogasnih čelnika iz Hrvatske i Slovenije.

Svima njima na dolasku je zahvalio predsjednik društva Željko Popović, koji je zasigurno jedan od najzaslužnijih što je vatrogasno društvo u Domagoviću izvrsno organizirano i okuplja veliki broj mladih ljudi. Popovićev rad u vatrogastvu prepoznat je još 1990. I u našem gradu kada je izabran za predsjednika Vatrogasne zajednice, a nedugo zatim postaje i načelnik Vatrogasne zajednice Hrvatske.

O radu DVD-a Domagović prisutne je veoma iscrpno upoznao tajnik društva, također veoma agilni Dario Borković, koji je posebno istako kontinuirano osposobljavanje članova društva koji potom bilježe sjajne rezultate na brojnim vatrogasnim natjecanjima. 

Domagović se posebno diči  svojim puhačkim orkestrom, i brojnim glazbenicima, među kojima je nekolicina vrhunskih profesora glazbe. Dvojica njih, Petar i Drago Fabijanić najzaslužniji su pak da od tridesetak puhačkih orkestara u Hrvatskoj, čak njih šest djeluje u našem gradu. 

DVD Domagović danas ima preko 180 članova, od čega 24 operativna vatrogasca i čak 56 članova vatrogasne mladeži. 

 Nije stoga čudno što je Grad Jastrebarsko DVD-u Domagović za njihovu veliki obljetnicu poklonio vatrogasno kombi vozilo. Ključeve novog vozila predsjedniku Popoviću ovom je prigodom uručio gradonačelnik Novosel, koji nije zaboravio ni zapovjednika društva, stasitog Dalibora Grdovića kojem je specijalnost helikopterski desant, pa ga je gradonačelnik iznenadio i nagradio tortom i malim helikopterom na daljinsko upravljanje.

 Na kraju svečanosti najzaslužnijim pojedincima uručena su priznanja, a poznati domagovački vokalni ansambl AD Hoc ovom je prilikom otpjevao nekoliko pjesama. 

Nakon svečanog dijela izvedena je i impozantna pokazna vatrogasna vježba spašavanja unesrećenih u kojoj su pored domaćih vatrogasaca sudjelovali i vatrogasci Javne postrojbe iz Karlovca, specijalna ekipa iz Opatije s psima tragačima, te vatrogasci DVD-a Jastrebarsko.
Ivica Krčelić

TAGOVI | DVD Domagović

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!