Jaskanci u Aljmašu

18.09.2019. Protekle subote u Aljmašu je održan susret umirovljenih članova jaskanskog i osiječkog udruženja obrtnika


Nastavljajući dugogodišnju uspješnu suradnju, na poziv prijateljskog udruženja i umirovljenih obrtnika grada Osijeka, jaskansko udruženje i Sekcija umirovljenih obrtnika Udruženja obrtnika Jastrebarsko organizirali su za svoje članove jednodnevni posjet i druženje sa umirovljenim obrtnicima Osijeka u Domu obrtnika u Aljmašu.

Prema predviđenom programu, dolaskom u Aljmaš i susreta sa domaćinima, prisustvovali su svetoj misi za hodočasnike ispred prekrasne crkve "Gospe od Utočišta". Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu je najznačajnije marijansko svetište u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, ali i u cijeloj Slavoniji. Tijekom cijele godine hodočaste vjernici ne samo iz đakovačke biskupije, nego i iz mnogih župa drugih hrvatskih biskupija, a zbog skupina koje tradicionalno dolaze te pojedinaca iz drugih europskih zemalja, za aljmaško se marijansko svetište može se reći da je međunarodno.

Slijedeće odredište bilo je odlazak u Vinariju Erdut, gdje  ih je ljubazno dočekao vodič i upoznao sa poviješću i vinima Erdutskih vinograda. Erdutski vinogradi smješteni su na blagim padinama Daljske planine uz rijeku Dunav, koja oplavljuje Erdut i čini ga poluotokom. Saznali su da se na nadmorskoj visini između 130 i 190 metara, nalazi najveći plantažni vinograd u Republici Hrvatskoj površine 490 hektara. Obilaskom vinarije i vinskog podruma imali su priliku vidjeti najveću vinsku bačvu na svijetu. Bačvu je od slavonskog hrasta 1989. izgradio DIK Đurđenovac. Bačva je izgrađena tradicionalnom metodom cijepanja hrastovih duga od ukupno 109 hrastovih debala. Bačva je ukupne zapremine 75 000 litara, što je čini najvećom vinskom bačvom na svijetu u upotrebi. Bačva je uvijek puna i u njoj se uvijek nalazi graševina, jer graševina je zaštitni znak cjelokupnog vinogorja, a time i tvrtke Erdutski vinogradi.

Prepuni pozitivnih dojmova iz Vinarije krenuli su u prekrasan prostor Doma Udruženja obrtnika Osijeka u Aljmašu, gdje su ih srdačno dočekali predstavnici Udruženja obrtnika i osječki umirovljenici koji su pripremili zajednički ručak i druženje uz goste tamburaše iz Sombora, na čelu sa predsjednicom Udruženja starih zanata Vojvodine Draganom Farkašem.
Tom prigodom predsjednik osječkog Udruženja obrtnika Dragutin Grabrović, uručio je Zahvalnicu predsjedniku jaskanskog Udruženja Stipi Bučaru, za ostvarenu poslovnu suradnju, unapređenje i promidžbu obrtništva, dok su osječki umirovljenici gostima predstavnicima udruženja poklonili prigodne majice za uspomenu na ovaj susret.

Zajednički su zaključili da su ovakva druženja dobro došla i korisna te da su kontakti i zbližavanje aktivnih i bivših obrtnika za svaku pohvalu, a dogovoren je nastavak suradnje na slijedećem susretu u Jastrebarskom.
Ovim putem još jednom zahvaljujemo umirovljenicima i obrtnicima Udruženja Osijek na veličanstvenoj i toploj dobrodošlici koju su nesebično pružili prilikom dolaska naših članova u njihov Dom, poručili si članovi jaskanskog udruženja obrtnika.

Monika Čunko

TAGOVI | UO Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!