Ministar Banožić jaskansku vojarnu želi predati u privatne ruke?

12.12.2019. Saborski zastupnici SDP-a upozorili su danas na press konferenciji u Saboru, da Ministarstvo državne imovine zemljište bivše vojarne u Jastrebarskom namjerava dodijeliti nogometnom klubu nauštrb lokalne samouprave

Po onome što su rekli saborski zastupnici Zmajlović i Grbin, riječ o 35 hektara državnog zemljišta bivše vojarne, za koje bi Ministarstvo državne imovine do kraja ove godine trebalo potvrditi da pripada Gradu Jastrebarskom. Međutim oni tvrde da trenutna situacija ne upućuje na takav ishod. Peđa Grbin je na konferenciji za novinare upitao zna li ministar državne imovine Mario Banožić da Zakon u upravljanju državnom imovinom definira da pravo vlasništva mogu upisati jedinice lokalne samouprave na čijem se području nekretnine nalaze, odnosno pravne osobe kojih je jedinica lokalne samouprave osnivač.
-NK Vinogradar to nije, nego je udruga građana i ne postoji pravna osnova da bi se tretirala na bilo koji drugi način. Ponašanje Ministarstva i ministra ukazuje ili na potpuno nepoznavanje Zakona, ili na svjesno kršenje zakona da bi se nekome pomoglo da se materijalno okoristi, rekao je Grbin i dodao kako ne zna je li ministru važniji interes građana ili lokalnog HDZ-a.
Mihael Zmajlović zamjera pak Banožiću da je, unatoč ustaljenoj praksi da ministar potpisuje tabularnu ispravu ili ugovor, u slučaju zemljišta u Jastrebarskom osobno potpisivao zahtjeve za informacijama i potvrdama prema Jastrebarskom, iako to inače rade stručne službe.
-Ministar je taj koji spis vidi na kraju, a ne bavi se poslovima pribavljanja potvrda, što je ovdje slučaj. Stručne službe ili nisu htjele same uputiti taj zahtjev, jer im je svima jasno da "ustanova-udruga" ne postoji kao pravni oblik i da se kroz neki takav kvazi termin pokušava namjestiti zemljište, ili je ministru netko ovakav dopis podvalio na potpis. I jedan i drugi slučaj su velika sramota i pokazatelj nekompetencije ministra Banožića, naglasio je Zmajlović.
O situaciji koja se događa u Jastrebarskom, govorio je i sam gradonačelnik Zvonimir Novosel. On je iznio kronologiju događanja i podsjetio da je Grad Jastrebarsko još 2009. godine podnio zahtjev za ustupanje prostora bivše vojarne „Dr. Ante Starčević“ u Jastrebarskom, kojeg je sama Republika Hrvatska proglasila neperspektivnim za potrebe koje je korišten. Novosel je optužio Ministarstvo državne imovine da je svojim postupanjem dozvolili da prostor u gradu Jastrebarskom, koji se nalazi u neposrednoj blizini novouređenog Perivoja Erdödy, i od iznimnog je strateškog interesa za Grad Jastrebarsko, a unatoč interesu lokalne zajednice i aktivnom postupanju predstavnika lokalne vlasti, bude doveden u derutno, neuređeno i zapušteno stanje.
-Udruga NK Vinogradar je bespravno, bez dozvola i protivno važećem Urbanističkom planu, sagradila objekte na prostoru vojarne, o čemu je obaviješteno Ministarstvo državne imovine, građevinska inspekcija i Ministarstvo graditeljstva - no naravno nitko od navedenih nije reagirao. Međutim, ministarstvo istovremeno radi parcelaciju dvije pojedinačne nekretnine na prostoru bivše vojarne, koje u naravi predstavljaju sportske objekte – svlačionice i nogometno igralište, a udrugu NK Vinogradar, sam ministar Banožić u svojim dopisima naziva „ustanova-udruga“, koji pojam ne postoji i budi sumnju u nezakonita postupanja ministarstva i samog ministra Banožića. Uvidom u druge spise utvrdili smo da ministarstvo od drugih jedinica lokalnih samouprava u istovjetnim predmetima ne traži dostavu dokaza da je grad osnivač udruga koje koriste nogometna igrališta i sportske objekte, što dokazuje da postupa pristrano, nejednako i ne na način propisan člankom 70. Zakona o upravljanju državnom imovinom, što opet može buditi sumnju da predmetno zemljište u Jastrebarskom već ima budućeg poznatog vlasnika - člana i sponzora HDZ-a, istaknuo je Zvonimir Novosel i naglasio da ga ovakav scenarij podsjeća na obrasce privatizacije iz devedesetih godina.

I.K.

TAGOVI | Grad Jastrebarsko | SDP

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!