Najljepši božićni poklon

15.01.2021. Pravi božićni poklon od 2. 260,000,00 bespovratnih kuna stigao je na adresu Društva Naša djeca Jastrebarsko iz Europskog socijalnog fonda za projekt pod nazivom "Sa STEMom raSTEMo". Osjećaj se ne može opisati riječima. Bila sam presretna jer sam dobila priliku povećati kvalitetu edukacije naše djece i pružiti im nova obrazovna iskustva, rekla nam je Nikolina Ribarić predsjednica Društva

Tijekom ljeta izašao je natječaj Europskog socijalnog fonda s ciljem "Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva" koji nije promaknuo Nikolini Ribarić, agilnoj ravnateljici Centra za kulturu i predsjednici Društva Naša djeca Jastrebarsko. Umjesto da godišnji odmor iskoristi za opuštanje, slobodno vrijeme posvetila je pisanju projekta Sa STEMom raSTEMo i njegovoj prijavi na natječaj. Trud se višestruko isplatio i Društvo sada raspolaže s više od 2 milijuna kuna koja će biti iskorištena za edukaciju jaskanske djece. Zanimalo nas je o kakvom se projektu radi i što ima za cilj, pa smo stoga gospođu Ribarić zamolili za razgovor.
Koliko god 2020. bila godina koju treba što prije zaboraviti, Vama je za Božić stigla jedna doista radosna vijest. Preko 2 milijuna kuna stiglo je na račun Društva Naša djeca Jastrebarsko. Kakav je bio osjećaj?
-Da, 2020. ću pamtiti po mnogočemu, ali ponajviše po lijepim stvarima koje su se u njoj dogodile. Poslovno je bila iznimno uspješna i za Centar za kulturu Jastrebarsko koji je osnovao novu ustanovu – Gradski muzej Jastrebarsko, čime su se otvorile nove mogućnosti financiranja muzejske djelatnosti, ali i za Društvo naša djeca Jastrebarsko čiji je projekt Sa STEMom raSTEMo ocijenjen kao iznimno kvalitetan i projekt vrijedan financiranja. Nadalje, uspješno smo proveli 18. Ljetnu igraonicu i tako provedbom uspješnih projekata obilježili 10 godina postojanja Udruge. Za ovaj veliki korak i prijavu projekta na EU natječaj trebalo je malo hrabrosti i puno vjere da je ono što radimo dobro za našu zajednicu. Projekt Mali znanstvenici koji sam pokrenula 2015. godine ocijenjen iznimno kvalitetnim, a popularizacija prirodnih znanosti predstavlja važan element za razvoj društva. Na čvrstim i kvalitetnim temeljima izgrađen je novi projekt Sa STEMom raSTEMo.
Osjećaj se ne može opisati riječima. Bila sam presretna jer sam dobila priliku povećati kvalitetu edukacije naše djece i pružiti im nova obrazovna iskustva.
Pojasnite malo našim čitateljima što je to STEM.
-STEM predstavlja kraticu (Science, Tehnology, Engineering, Mathematics), a STEM područje upravo ujedinjuje navedena područja koja u našem obrazovnom sustavu nazivamo kemija, biologija, fizika, informatika, inženjerstvo i matematika.
Opće je prihvaćena činjenica da je napredak društva u uskoj vezi s razinom educiranosti stanovništva u STEM području pa je pokrenuta kampanja popularizacije STEM-a među djecom i mladima te općom populacijom na razini EU. Kao prosvjetnoj djelatnici sa stažem od punih 20 godina upravo u STEM području, jasna mi je potreba primjerene edukacije djece i mladih te provođenja novih edukacijskih modela koji su primjereniji djeci 21. stoljeća. Školski obrazovni sustav je trom i promjene su dugotrajne, dok se tehnološki napredak i promjene u društvu događaju eksponencijalnom brzinom.
Želja mi je, i nit vodilja, djeci s jaskanskog područja osigurati kvalitetnu i "modernu" edukaciju te ih pripremiti za izazove koji su pred njima. Ovim projektom ćemo educirati volontere Društva Naša djeca Jastrebarsko za provedbu Programa, uspostaviti trajni postav "Park znanosti" i interaktivne sadržaje za učenje, provesti višednevne radionice za djecu, mlade i opću populaciju, opremiti multifunkcionalnu učionicu te diljem Republike Hrvatske provesti 20 jednodnevnih aktivnosti popularizacije STEM-a i prezentacije nove obrazovne platforme kako bi ista imala široku primjenu.

Projekt će se provoditi dvije godine. Kakav je hodogram aktivnosti i tko sve sudjeluje u projektu?
-Da, provedba projekta planirana je kroz dvije godine, točnije do 31.12.2022. godine. Najprije ćemo opremiti multifunkcionalnu učionicu u Centru za kulturu Jastrebarsko, educirat ćemo nove voditelje, tiskati edukativne materijale, nabaviti obrazovne platforme i donirati ih polaznicima, provesti 5 višednevnih ciklusa edukacije u Jastrebarskom te 20 jednodnevnih edukacija diljem Lijepe Naše. Postavit ćemo stalni postav "Park znanosti" te razviti edukacijski program kojeg ćemo nuditi djeci i mladima iz naše i okolnih županija. Izradit ćemo web stranicu koja će imati informativnu i edukativnu ulogu. Za provedbu projekta zaposlit će se i jedna osoba u Udruzi. Mentorstvo nad edukativnim aktivnostima će nam pružiti Institut Ruđer Bošković koji je partner u projektu.
Tko će, da tako kažemo, najviše "profitirati" ovim projektom?
-Činjenica je da je znanje najveće blago koje nam nitko i nikada ne može uzeti, znanje nam ne mogu uništiti elementarne nepogode i nosimo ga uvijek sa sobom. Ulaganje u edukaciju i stjecanje znanja najkvalitetnije je ulaganje koje čovjek može primiti. Projektom će profitirati djeca i mladi, svi polaznici programa edukacije koji će steći nova znanja i nove vještine. Također, profitirat će i educirani voditelji koji će nova znanja i vještine prenositi budućim generacijama. Nakon provedbe projekta Jaski će ostati uređen "Park znanosti", uređena multifunkcionalna učionica te izrađeni edukativni materijali i edukativne radionice koje će koristiti i buduće generacije.
Koristim priliku da već sada pozovem djecu i mlade na prijavu za sudjelovanje u projektu, a sve aktivnosti u projektu će za krajnjeg korisnika biti besplatne.

Vi ste najbolji dokaz da se i u neka teška vremena mogu raditi divne stvari. Što Vas najviše motivira? Imate li podršku Grada i vaših suradnika?
-Hvala Vam na ovim velikim i lijepim riječima. Motivacije mi nikad ne nedostaje. Lijepo je činiti dobro i angažirati se za dobrobit naših sugrađana. Teško propuštam prilike koje mi se ukažu, a tako je bilo i ovaj put. Tijekom ljeta izašao je natječaj Europskog socijalnog fonda s ciljem "Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva" pa umjesto da iskoristim godišnji odmor za opuštanje, slobodno vrijeme sam posvetila pisanju projekta Sa STEMom raSTEMo i eto, trud se višestruko isplatio. Danas ne žalim niti sekunde uloženog vremena, truda niti znanja. Vrijedilo je i sada idemo u provedbu projekta i jačanje Udruge te u organizaciju aktivnosti. Podrška Grada je uvijek prisutna, ne samo u ovom, već u svim projektima koje provodi Društvo Naša djeca Jastrebarsko, Centar za kulturu Jastrebarsko i druge udruge i ustanove u kojima participiram kao voditelj. Zapošljavanje osobe u Udruzi u velikoj će mjeri doprinijeti operativnosti, ali i pomoći u pripremi novih projekata kojima se već sada radujem. Sigurna sam da je ovo samo početak novog vala aktivnosti za dobrobit Jaske, Jaskanki i Jaskanaca.

Ivica Krčelić

TAGOVI | Društvo Naša djeca Jastrebarsko | Nikolina Ribarić

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!