Ogorčeni mještani Volavja napali župana Kožića

17.09.2020. Prilikom Županovog obilaska završnih radova na asfaltiranju županijske ceste u Volavju, tamošnji mještani izrazili su veliko ogorčenje i zatražili hitnu izgradnju obilazne ceste zbog preopterećenosti kamionskog prometa njihovim mjestom

Naime, županijska cesta koja prolazi kroz Volavje i Petrovinu jedna je od najopterećenijih prometnica u gradu Jastrebarskom, a promet teretnih vozila svakim je danom sve veći i veći. Iz tog razloga, veliko nezadovoljstvo i ogorčenost iskazali su danas mještani Volavja prilikom obilaska župana i njegovih suradnika završnim radova na asfaltiranju ove prometnice kroz samo mjesto.

 Ogorčeni mještani imali su niz primjedaba koje su iznijeli Županu, od prekomjernog i nekontroliranog kamionskog prometa i njihove brzine kojom prolaze kroz mjesto, preuske prometnice na nekim mjestima gdje nije moguće istovremeno odvijanje prometa teretnih vozila u oba smjera, već jedan smjer teče preko nogostupa i time direktno ugrožava sigurnost pješaka i kuća uz prometnicu. Najviše su ugrožena djeca koja ovim putem dolaze u školu. Stoga su od Župana zatražili hitnu izgradnju obilaznice koja im se godinama obećava, ali od realizacije nema ništa. Do izgradnje obilazne ceste traže da se ograniči brzina prometa kroz naselje, postave uspornici i nova prometna signalizacija te proširi cesta na određenim dijelovima.

Zbog ovakvog stanja zasad je stradala samo ograda crkve Majke Božje Volavske, ali ako se ništa uskoro ne poduzme moglo bi lako doći i do stradavanja ljudi, osobito male djece.
Župan se pravdao da za neke probleme i ne zna, ali i na smanjenje sredstava od cestarine koju plaćaju vlasnici vozila Županijskim cestama za izgradnju i saniranje prometnica, pa je stoga i realizacija većih projekata upitna u dogledno vrijeme. Projekta za gradnju obilaznice u Volavju nema, a i teško je sada reći kada će biti realiziran, rekao je mještanima župan Kožić. Izrazio je želju za stalnim kontaktom Županije i Mjesnog odbora kako bi se brže rješavali problemi.

Predsjednik Županijske skupštine i načelnik općine Rugvica Mato Čičak, izrazio je ovom prilikom čuđenje kako se Grad Jastrebarsko više i konkretnije ne uključuje u rješavanje ovih i sličnih problema, kao što to čine oni u općini Rugvica.

Pitali smo za komentar i jaskanskog gradonačelnika Zvonimira Novosela. Evo što nam je rekao:  „Grad Jastrebarsko je za sanaciju nerazvrstanih cesta nakon izgradnje sustava odvodnje aglomeracije Jastrebarsko u proračunu Grada Jastrebarskog za 2020. godinu osigurao iznos od čak 23 milijuna kuna. U brojnim naseljima radovi na asfaltiranju prometnica, i to u punoj širini, su završili ili su pak u punom jeku, a radovi na asfaltiranju stoje u onim naseljima čija je prometnica upravo u Županijskoj nadležnosti. Činjenica da Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije u ovoj godini još nije sanirala niti jednu županijsku ili lokalnu cestu na području grada Jastrebarskog dovoljno govori za sebe“, rekao nam je gradonačelnik Novosel te dodao:  „Što se pak obilaznice tiče, čudi me da Župan odjednom ništa ne zna, a još prije više od 8 godina Grad Jastrebarsko je izradio idejno rješenje izgradnje obilazne prometnice za Volavje i Petrovinu te zajedno s mještanima, projektantima i predstavnicima Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije održao sastanak u Centru za kulturu. Nakon usuglašavanja sa mještanima, Grad je ugradio trasu prometnice u prostorni plan te je Županija obećala raditi na tom projektu. Do sada, od strane Županije nije napravljeno ništa.

Na sastanku s mještanima Volavja, održanom prije otprilike mjesec dana, dogovoreno je da Grad ponovno izradi idejni projekt kako bi na taj način prisilili Županiju da pristupi izgradnji obilazne prometnice koja je prijeka potreba za sve stanovnike Volavja i Petrovine. Također, s obzirom na vrlo loše stanje postojeće prometnice i veliko prometno opterećenje koje se odvija na istoj, zatražili smo od Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije da prometnicu sanira u čitavoj površini kako bi zadovoljila potrebe i bila tehnički ispravna, no kako sada stvari stoje izgleda da ni to nemaju u planu! Mislim da je Župan odabrao pravi trenutak dolaska u Volavje kako bi ga nezadovoljni mještani podsjetili na brojne probleme s kojima svakodnevno žive i za čije rješavanje već godinama Župan nema sluha!“

I.K.

TAGOVI | Volavje | Zagrebačka županija

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!