Otvoren novouređeni vatrogasni dom u Domagoviću

21.02.2016. Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, i Mato Jurić, pročelnik Stručne službe župana Zagrebačke županije, sinoć su svečano otvorili novouređeni vatrogasni dom u Domagoviću

Sinoć je u Domagoviću bilo doista lijepo i svečano. Naime, u prisutnosti brojnih članova DVD-a Domagović, njihovih prijatelja i gostiju održana je 121. po redu godišnja skupština društva, a uoči početka skupštine, simboličnim rezanjem vrpce, otvoren je prostor novouređenog vatrogasnog doma.

-Budući da izgradnja ovog vatrogasnog doma datira iz davne 1938., za sigurnost preko 400 korisnika adaptacija je bila više nego nužna. Čestitam članovima DVD-a Domagović koji su u godini velikog jubileja društva pokazali kako se zajedništvom mogu ostvariti sjajni rezultati. Čestitam i svima na priznanjima za dugogodišnji rad, a naročito članovima koji već 60 godina predano rade za svoje Društvo. Veliko hvala i na tituli počasnog člana koju ste mi dodijelili’’, rekao je sinoć  u svom pozdravnom govoru gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel na godišnjoj skupštini DVD-a Domagović.

Projekt adaptacije vatrogasnog doma započeo je prošle godine na inicijativu DVD-a Domagović, a povodom proslave 120. godina neprekidnog djelovanja. Temeljem Ugovora o dodjeli kapitalnih pomoći za ruralni razvoj jedinicama lokalne samouprave, kojeg je Grad Jastrebarsko sklopio sa Zagrebačkom županijom, u ovu su svrhu dodijeljena kapitalna sredstva u iznosu od 150 tisuća kuna. Tako je projektom koji je od iznimne važnosti za cijeli Domagović, uz oko 50 tisuća kuna koje je dodatno uložio Grad Jastrebarsko, kompletno uređen vatrogasni dom - zamijenjen je dotrajali krov, izvedene su kompletne elektro i gromobranske instalacije, a moderno je uređena dvorana, kao i stubište vatrogasnog doma. Novouređeni prostor vatrogasnog doma blagoslovio je župnik vlč. Gojislav Kovačić. 

Predsjednik DVD-a Domagović, Željko Popović, koji je ujedno i zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarskog, nije mogao sakriti oduševljenje: "Vatrogasni dom koriste svi koji to žele, a ponajviše moji Domagovićanci; članovi DVD-a, zbora AD Hoc, NK-a i MNK-a Domagović, ali i mališani Područne škole. Prostor u kojemu smo boravili nije mogao više zadovoljavati naše potrebe i bila mu je prijeko potrebna sanacija. Sad konačno možemo nastaviti pisati povijest u modernom i sigurnom prostoru. Hvala Gradu i Županiji na velikoj pomoći!"

Podsjetimo, Dobrovoljno vatrogasno društvo Domagović osnovano je davne 1895., na inicijativu tadašnjeg mjesnog učitelja Vinka Šaringera i nekolicine mještana, a brojalo je 25 članova. DVD Domagović danas broji preko 180 članova, od čega 32 operativna vatrogasca i čak 56 članova vatrogasne mladeži. Društvo sudjeluje na mnogim vatrogasnim natjecanjima s kojih se vraća sa sjajnim rezultatima, a ono čime se Domagović posebno ponosi je puhački orkestar, ali brojnim glazbenicima među kojima je nekolicina vrhunskih profesora glazbe. Prošle godine, ovo društvo proslavilo je 120 godina neprekidnog djelovanja, a Grad Jastrebarsko je iz Proračuna izdvojio oko 120 tisuća kuna za kupnju novog kombi vozila. Naime, poštujući stoljetnu jaskansku tradiciju vatrogastva, Grad Jastrebarsko kontinuirano ulaže u imovinu, tehničku opremu i glazbenu aktivnost svih dobrovoljnih vatrogasnih društava na području grada. Tako je i ove godine za potrebe vatrogastva u gradskom Proračunu planirano oko milijun i pol kuna. 

Na kraju Sjednice, gradonačelnik Novosel pozvao je sve mještane Domagovića da se i uključe u proslavu 420. godišnjice rođenja biskupa Martina Borkovića, rođenog 1597. u Domagoviću, a koji je svojim radom i djelovanjem u povijesti crkve i hrvatskog naroda ostavio veliki trag.
I. Batušić
  

TAGOVI | DVD Domagović

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!