OTVORENO PISMO

21.05.2020. Zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak protivi se političkoj smjeni uspješnih pročelnika

Kao zamjenica župana Zagrebačke županije imam potrebu javno se usprotiviti i spriječiti pokušaj političkog mobinga i trgovine koji se trenutno odvijaju u Zagrebačkoj županiji. Svoje neslaganje najprije sam direktno izrekla županu Stjepanu Kožiću, ali on je usprkos tome pokrenuo proces smjene dvoje pročelnika koji imaju najbolje rezultate svojih upravnih odjela u povijesti županije. Kožić je najprije preko posrednika predsjednika kluba svojih zastupnika Vlade Horine tražio da pročelnici samovoljno odstupe. Iznenađeni pročelnici su nakon toga napisali i urudžbirali pisma prema županu Kožiću u kojima ističu kako dosad niti jednom nije bilo niti jedne sporne situacije. Dapače, njihovi odjeli rade uspješnije nego ikad, a sam župan ih je u više navrata i kao svoje osobne izaslanike slao na javna događanja. Njihova pisma uz dozvolu prilažem uz ovo svoje otvoreno pismo da se vidi kako pročelnici mole župana da im se izjasni je li istina da je tražio da samovoljno odstupe i koji su razlozi za to. Odgovor od župana Kožića nikada nisu dobili, već je otvoreno javno savjetovanje Odluke o novom ustroju i djelokrugu Upravnih odjela u Županiji iz kojeg je vidljivo da će im župan Kožić uz pomoć većine na sljedećoj sjednici Skupštine namjestiti otkaz.
Iz pisma pročelnika Velimira Kokota vidi se kako je samo u dvije i pol godine proračun Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju podignut s 10,3 na 71,1 milijuna kuna, a sredstava za gradove i općine povećana za 85%. Ono što je posebno važno za istaknuti, Kokot je preuzeo odjel bez ijednog EU projekta, a pod njegovim vodstvom odjel je pripremio projekte u vrijednosti od 50 milijuna kuna i još im je dodatno jedan od 100 milijuna pred odobrenjem. Također uspješna je i Mirela Katalenac, koja je protekle tri godine na čelu Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu i pod čijim je vodstvom realizirano niz kapitalnih ulaganja, projekti energetskih obnova, rekonstrukcija i investicijskih održavanja. Uz to podugačka je lista uspješnih projekata koji su realizirani i inicirani s njezine strane.
Ja sam osobno od kraja prošle godine povremeno temeljem ovlaštenja za obavljanje dužnosti župana, a u vezi s zdravstvenim stanjem župana Kožića i činjenicu da se zbog toga mjesecima nije pojavljivao na poslu brinula o redovnom poslovanju županije. Međutim, sve odluke koje se nisu ticale redovnog poslovanja župan je usprkos situaciji odlučio sam donositi. Na taj način je samostalno i u partnerskoj suradnji s predsjednikom skupštine Matom Čičkom, župan Kožić odlučio rekordno zadužiti županiju za 80 milijuna kuna. Ugovor je župan Kožić potpisao u travnju, usred epidemije koronavirusa. Izuzeta sam i od uvida u prikupljanje novaca za fond koji su župan Kožić i Čičak pokrenuli za pomoć gospodarstvenicima. Konkretni prijedlozi za bolje funkcioniranje županije u potpunosti se ignoriraju, a otkada sam u javnost izašla s informacijom da je župan tražio pročelnike da samovoljno odstupe sa svojih pozicija, župan je sa mnom prestao komunicirati. Zagrebačka županija je vjerojatno jedina županija u Hrvatskoj, gdje župan ne razgovara s niti jednim od svojih zamjenika.

Nadica Žužak

TAGOVI | Zagrebačka županija

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!