Upoznajmo kulturnu baštinu

14.12.2018. U sklopu Adventa u Jaski sinoć je u Žitnici, uz prigodni program, otvorena izložba učenika i profesora jaskanske osnovne škole pod nazivom "Upoznajmo kulturnu baštinu"

Budući da je 2018. godinu Europska komisija proglasila Europskom godinom kulturne baštine, u jaskanskoj osnovnoj školi Ljubo Babić odlučili su ovu godinu posvetiti kulturnoj baštini Hrvatske i našega kraja.

Svoj projekt nazvali su "Upoznajmo kulturnu baštinu" i odlučili kroz trinaest hrvatskih dobara na UNESCO-ovu reprezentativnom popisu upoznati svoju domovinu, te kroz nematerijalnu i materijalnu kulturnu baštinu upoznati svoj zavičaj. 

Svoja iskustva željeli su prenijeti široj javnosti, pa su stoga u suradnji s Centrom za kulturu i Turističkom zajednicom, u sklopu Adventa u Jaski, sve što su kroz godinu pripremali pokazali posjetiteljima koji su došli u Žitnicu na otvorenje izložbe.

U programu su sudjelovale, Folklorna, dramska, literarna i likovna sekcija te pjevački zbor, a prikazani su i radovi mladih povjesničara, tehničara i sakupljača narodnog blaga. Izložba je podijeljena na dvije cjeline, rekla je na otvorenju voditeljica projekta Ivana Strmečki Vučina, i to na baštinu iz cijele Hrvatske, te kulturnu baštinu našega kraja. Tu su prikazani jaskanski običaji tijekom godine, tradicijska jela, odjeća, nakit i  glazba, te tradicijska arhitektura.

Izložbu koju je otvorila ravnateljica Centra za kulturu Nikolina Ribarić možete svakodnevno, do završetka Adventa u Jaski, razgledati u prostoru žitnice u perivoju dvorca Erdödy.

I.K.

TAGOVI | Centar za kulturu | OŠ Ljubo Babić Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!