Više od 2 milijuna kuna za jaskanski sport

19.02.2021. Jaskanski gradonačelnik Zvonimir Novosel potpisao je ugovor sa Sportskom zajednicom vrijedan milijun i 710 tisuća kuna, a dodatno je u Proračunu Grada osigurano još pola milijuna kuna za sufinanciranje izgradnje igrališta s umjetnom travom, o čemu smo porazgovarali s predsjednikom Zajednice Domagojem Šlatom

Prošla, ali očito i ova godina ostavit će velike posljedice za amaterski sport i mlade sportaše. Da bi se posljedice što više ublažile Grad Jastrebarsko ulaže preko 2,2 milijuna u sport za ovu godinu što je bio i razlog da porazgovaramo s predsjednikom Zajednica Domagojem Šlatom.
Ovako tešku godinu za sport i sportaše vjerojatno niste zamišljali ni u najcrnjem scenariju. Kakve posljedice je za očekivati?
-Zasigurno, nitko od nas nije očekivao da će prošlu i ovu godinu obilježiti ovakav događaj kao što je borba protiv virusa COVID-19. Kako se cijelo društvo našlo u nezavidnoj situaciji, naravno da i sport nije bio izuzetak. To je za sport, ali i rekreaciju građana nešto najgore što se moglo dogoditi. Bez tjelesne aktivnosti, odnosno kretanja i vježbanja znamo kakav negativan učinak ima na zdravlje, psihofizičko stanje i funkcionalno motoričke sposobnosti svakog čovjeka. Nažalost posljedice ove borbe protiv pandemije zasigurno će bit negativne za sport, ali i rekreaciju građana. Pod sportom primarno mislim na sport najmlađih u lokalnoj sredini na području cijele Hrvatske. Vrhunski sport neće odmah toliko bit pogođen negativnim posljedicama, koliko sport na lokalnoj razini, odnosno sama baza i najmasovnija razina sporta koja predstavlja zapravo i sam temelj sporta u Hrvatskoj, pa tako i vrhunskog. Što se tiče posljedica, najviše će se očitat u trenutačnom smanjenju broja djece koja će se bavit nekim sportom, a posebice dvoranskim sportovima. Prema nekim informacijama tijekom prošle godine i u vrijeme kada su se mogle održavati trenažne aktivnosti, broj djece u pojedinim dvoranskim sportovima umanjio se i do 50 %. Zasigurno uzrok tome su bili stroge i određene nelogične epidemiološke mjere, strah roditelja od zaraze i prestanak natjecateljskih aktivnosti što je jedan važan motivirajući faktor za djecu u trenažnom sustavu.
Na klubovima i Sportskoj zajednici u suradnji sa vrtićom i osnovnom školom da nakon ukidanja mjera maksimalno uložimo napor da vratimo što veći broj djece na igrališta i terene.
Posebno teško bilo je za dvoranske sportove gdje Jaska ima veoma uspješne klubove kao što je judo i karate. Kada očekujete da će se otvoriti dvorane?
-Nažalost u ovoj pandemiji najviše je nastradao dvoranski sport. Kao što znate od 31.01 dopušteni su treninzi na otvorenom što je zasigurno dobra stvar, a još se uvijek čeka popuštanje mjera za sportove u zatvorenom. Zasigurno naši borilački sportovi su uspješna grana, te uz judo i karate, treba naglasiti i kickboxing koji redovito osvajaju medalje na razini Hrvatske. Kako bi istaknuo važnost kontinuirano sustavnog trenažnog procesa što u prošloj godini nije bilo moguće provoditi i da bi stigli do medalja u seniorskoj konkurenciji istaknuti ću Karla Volarića iz karate kluba. Naime, Karlo je u sustavnom treningu 12 godina i prošle godine osvojio je brončanu medalju na PH za mlađe seniore. Prvu seniorsku medalju nakon dugo vremena za karate sport u Jaski. Ovim želim istaknut važnost i predanost trenera i sportaša, te trud koji se ulaže unatoč brojnim otežavajućim faktorima. Javnost mora biti svjesna koliko je teško u današnje vrijeme na lokalnoj razini zadržati sportaša u seniorskoj kategoriji, a da nema sustavnog trenažnog procesa. Kada se zna koliko je teško „odgojiti“ i stvoriti seniorskog sportaša još više me žalosti situacija u Košarkaškom klubu i Rukometnom klubu Jaska. Našim momčadskim dvoranskim sportovima koji su planski i sustavno krenuli sa trenažnim aktivnostima. Rukomet je nakon 6 godišnje pauze krenuo jako dobro i oformio čak dvije natjecateljske ekipe, dok je košarka nakon uspješnog rada s mladima u zadnjih nekoliko godina uspjela stvoriti bazu mladih seniorskih igrača koji su trebali nakon dugo godina ponovno oformiti seniorsku ekipu. Nažalost, sada imamo puno upitnika na koje ne možemo dati odgovore i nadamo se potpunom otvaranju dvorana s početkom ožujka i pokušati što prije sanirati i pokrenuti trenažni ciklus svih klubova.
Na ovu godinu gledate s puno optimizma. Sportska zajednica planira niz aktivnosti, posebno ulaganja u sportsku infrastrukturu. Što je sve u planu?
-Obzirom na nemogućnost provođenja natjecateljskih i trenažnih aktivnosti zbog pandemije, Zajednica se usmjerila još više na sportsku infrastrukturu kako bi ju kroz dodatna ulaganja doveli na što kvalitetniju razinu. Slijedom toga, prošle godine smo direktnim ulaganjima ili financijskom pomoći klubovima odradili zavidan posao u obnovi i poboljšavanju uvjeta postojećih objekata u vlasništvu Grada ili klubova. Tako smo direktnim ulaganjima omogućili da se potpuno uredi unutrašnjost streljačkog kluba, gdje je potrebno još urediti sanitarni čvor, što je u planu završiti ove godine. Također, uložena su značajna sredstva u sportski objekt Domagović koji je nastradao u požaru, te je sada u potpunosti obnovljen i uređen. Ovim putem želim i javno pohvaliti članove nogometnog i malonogometnog kluba Domagović na poslu sanacije i prikupljanju dodatnih sredstva kako bi se odradili poslovi koji su naknadno planirani. Uz to, financijski smo pomogli u sanaciji i poboljšanju uvjeta na objektima MNK Prigorac, Kickboxing klubu Jastreb, NK Sveta Jana, te popravak i sanacija tenis balona koji je u vlasništvu Zajednice. Također, moram istaknuti i privatnu investiciju našeg građana Zlatka Hrkaća koji je s Davorom Bradvićem uredio teniske terene na SRC Centrali. Što se tiče drugih planova za ovu godinu, zasigurno najveći plan je postavljanje umjetne trave na glavni teren stadiona "Marijan Bradvić-Mara" što je milijunska investicija. Navedenu investiciju odradili bi u suradnji sa Hrvatskim nogometnim savezom, gdje smo preko jaskanskog i županijskog nogometnog saveza kandidirali navedeni projekt. U gradskom proračunu osigurano je 500.000,00 kuna i Grad je spreman ući u taj projekt. Sada samo čekamo pozitivan odgovor o nacionalnog nogometnog saveza. Osim toga, u planu je i izgradnja odbojkaškog igrališta na pijesku, što će ovisiti o određenim daljnjim razgovorima i idejama koje se trebaju realizirati. Uz sve navedeno i dalje ćemo pomagati klubovima manjim investicijskim ulaganjima u objekte tijekom godine u svrhu poboljšanja kvalitete istih.
Jaska ima veliki broj sportskih klubova. Jeste li uspjeli napraviti realne kriterije za njihovo financiranje i mogu li oni dobivanim novcima realizirati svoje aktivnosti?
-Da, za našu sredinu i veličinu grada imamo velik broj sportova i klubova. Brojimo 18 sportova kojim se bave naše 32 članice. Mogu izraziti zadovoljstvo raznovrsnošću sportova koji imamo i kojim se mogu naši građani baviti. Sukladno tome izuzetno je teško pripremiti kriterije koji će u potpunosti zadovoljiti sve klubove i aspekte sporta, od amaterskog do vrhunskog. Ove godine smo zamijenili postojeće kriterije koji su bili dobri u vremenu kada su se donosili. Na sjednici u prosincu prošle godine, Skupština je usvojila nove kriterije koji su puno fleksibilniji na promjene u sportovima i klubovima, te će se sukladno tome moći reagirati na njihove potrebe. Kriteriji se odnose na dvije temeljne stavke, obavezni troškovi natjecanja i trenažne aktivnosti klubova. Što se tiče obaveznih troškova natjecanja klubova, oni će bit ove godine financirani u 100-postotnom iznosu, dok će se unutar stavke trenažnih aktivnosti kroz poseban izračun nagrađivati sve klubove koji provode sustavni trenažni ciklus s verificiranim trenerima.
Što se tiče sredstava, ove godine je preko milijun kuna namijenjeno za aktivnosti klubova i taj će se iznos direktno isplatiti klubovima za njihovu realizaciju planova i programa. Ovo je prvi puta u povijesti Zajednice da je iznos namijenjen direktno za klubove premašio milijun kuna i smatram da je navedeni iznos dovoljan za realizaciju njihovih aktivnosti. Na klubovima je sada da svojim idejama i vizijama dignu klub na viši nivo što se tiče kvalitete i sustava treninga. Zajednica će sigurno pratiti svaki projekt, ideju i viziju kluba koji će za direktnu korist imati jaskanski sportaši.
Uskoro će i ljepši dani. Hoće li krenuti aktivnosti za naše starije sugrađane?
-S početkom ljepših i toplijih dana, te ukoliko nam dopuste epidemiološke mjere krenuti će i aktivnosti za naše starije ali i mlađe sugrađane. Uz korektivnu gimnastiku koji se provodi tijekom cijele godine u organizaciji Zajednice, krenuti će i aktivnosti koje sufinanciramo kroz programe naše članice DZSIR Jastreb extreme, kao što je nordijsko hodanje, Gović liga i druge jednodnevne aktivnosti. Također tijekom godine planiramo i druge brojne rekreacijske aktivnosti koje će provoditi sama Zajednica ili u suradnji sa Jastreb extremom, te novom članicom Tilček Teama.
Za kraj kažite nam nešto o vašem angažmanu na potresom stradaloj Baniji, ali i na saniranju posljedica od potresa i u našem gradu. Kako ste to sve vi osobno doživjeli?
U Petrinju sam otišao već prvog dana, 29. prosinca. U prvi mah ne razmišljate puno, samo znate da želite što prije stići tamo i pomoći na bilo koji način. Prvi zadatak nam je bio pretraživanje zgrada i regulacija prometa, no moram priznati da je tada vladao kaos. Mogli ste vidjeti puno ljudi velikog srca koje nije imao tko usmjeriti na ono potrebito. Nakon toga smo u Jastrebarskom radili na sanaciji dimnjaka, gdje se oformila i uigrala odlična ekipa zajedno s našim pridruženim „podiznim“ članom Marinom Bankovićem. Ekipa je postala toliko vješta da smo u Sisku proveli četiri dana i tamo radili na najzahtjevnijim i najsloženijim zadacima. Uz postavljanje kontejnera i kamp-kućica, primarno smo se bavili sanacijom odlomljenih i urušenih dimnjaka. Članovi DVD-a Jastrebarsko, i drugih društava s područja našeg grada, iskazali su se kao veliki profesionalci, radnici, ali i ono najvažnije-humanitarci.
Inače, moj put ka vatrogasnom društvu dogodio se potpuno spontano. Član sam postao na nagovor kolega Leona i Ivana, i to ne tako davne 2017. godine, kada sam i položio vatrogasni ispit. Također, uspješno sam položio i C kategoriju tako da sam sada multifunkcionalan u društvu (naravno, uz pranje stepenica u našem DVD-u).
Iako sam kroz svoju funkciju zamjenika gradonačelnika Grada Jastrebarskog upoznao rad vatrogasaca kroz njihove skupštine, ovaj operativni dio otvorio mi je novi pogled na vatrogastvo. Inače me zanimaju djelatnosti vezane uz humanitarni rad, a kada u to ubacite dozu adrenalina imate savršenu kombinaciju. Mogao bih reći da me ovo iskustvo podsjetilo na 1996. godinu i na planinarsku ekspediciju na Kilimanjaro, kada je i ta priča prerasla uobičajene sportsko-planinarske okvire i kada sam po prvi puta osjetio neprocjenjivi duh zajedništva.

Ivica Krčelić

TAGOVI | Domagoj Šlat | Sportska zajednica Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!