Zgrada Policijske postaje Jastrebarsko energetski obnovljena

28.01.2021. Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 3,4 milijuna kuna, od čega je iz Europske unije bespovratno osigurano više od 1,7 milijuna kuna

Zgrada Policijske postaje Jastrebarsko, sa starom fasadom i zastarjelim sustavom grijanja, prije projekta energetske obnove bila je svrstana u energetski razred D, a sada se nakon realizacije projekta nalazi u energetskom razredu B, čime su ostvarene velike uštede u smanjenju potrošnje energije za grijanje. Točnije, potrošnja primarne energije u zgradi smanjena je za 71,06%, potrošnja energije za grijanje zgrade za 78,11%, a emisija CO2 smanjena je za 74,28%.

Ukupna vrijednost projekta iznosi više 3.466.418,01 kuna, od čega je iz Europske unije bespovratno osigurano 1.766.721,19 kuna. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade policije u Jastrebarskom Ministarstvo unutarnjih poslova potpisalo je još u siječnju 2019., a sami radovi na zgradi izvedeni su u periodu od siječnja do srpnja 2020. , rekli su danas novinarima na konferenciji za medije načelnik PP Jastrebarsko, Tomislav Baštek, i njegov pomoćnik, Zlatko Sarić, kada su javnosti i službeno predstavljene aktivnosti na projektu.
Govoreći o projektu energetske obnove zgrade Policijske postaje Jastrebarsko, njezin novi načelnik, Tomislav Baštek, izrazio je zadovoljstvo završenom investicijom te podsjetio i koji su konkretno radovi obavljeni u sklopu projekta. Osim što je zgrada dobila novi i moderniji izgled, zamijenjena je postojeća vanjska stolarija novom, energetski učinkovitom stolarijom, izvedena je toplinska izolacija vanjskih zidova i onih prema tlu, ugrađeni su termostatski ventili na radijatorima, kao i štedna armatura na trošilima vode, zamijenjena su rasvjetna tijela i ugrađen sustav regulacije rasvjete te je izgrađena i dvokraka rampa za osobe sa smanjenom pokretljivošću.
Tako je još jedna javna zgrada u našem gradu dobila novo i moderno ruho, a čime su, uz uštede i smanjenje troškova energije, omogućeni kvalitetniji i bolji uvjeti za rad policijskih službenika.

Projekt čiji je nositelj Ministarstvo unutarnjih poslova RH, provodio se sukladno Operativnom programu Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. godine. Prioritetnoj osi 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Investicijskom prioritetu 4c Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenja OIE u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade i u stambenom sektoru te Specifičnom cilju 4c1 Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora. Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (PT 1) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (PT 2). Projektom energetske obnove obuhvaćeno je ukupno 25 policijskih postaja i uprava Ministarstva unutarnjih poslova diljem Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost svih 25 projekata energetske obnove sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava iznosi preko 100 milijuna kuna, točnije 101.033.711,29 kn.

I.B.

TAGOVI | PP Jastrebarsko

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!