Župan Kožić se izmotavao oko pitanja gradnje nove škole

18.09.2020. Iz grada poručuju kako bi župan Kožić trebao snositi odgovornost, jer je izgradnja škole u Jaski bila spremna, dva puta već bila uvrštena u proračun županije, a župan je namjerno dopustio da građevinska dozvola istekne

Županu Kožiću jučerašnji posjet našem gradu neće ostati baš u lijepom sjećanju. Nakon što su ga u Volavju dočekali ogorčeni mještani, prilikom obilaska gradilišta novog parkirališta kod osnovne škole morao je odgovarati na novinarska pitanja koja mu nisu bila po volji. Naime, nakon što mu je ravnateljica Osnovne škole "Ljubo Babić", Sanja Sertić, zahvalila na izgradnji parkirališta za šezdesetak osobnih vozila i pet parkirnih mjesta za autobuse vrijednog preko dva milijuna kuna, zaredala su novinarska pitanja o odustajanju Županije od gradnje nove škole u našem gradu za koju je u svibnju istekla građevinska dozvola. Treba reći sa je Osnovna škola "Ljubo Babić" jedna od deset najvećih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Upravo zbog toga je nova osnovna škola građanima Jastrebarskog, a posebno djeci osnovnoškolske dobi, prijeko potrebna, što je najbolje pokazala i ova pandemija koronavirusa kada je teško organizirati nastavu u školama s velikim brojem učenika kao što je ova jaskanska. Županija je odustala od starog projekta navodno zbog toga što bi se nastava u školi odvijala u dvije smjene pa se sada razmišlja o izmjeni projekta kako bi nova škola bila jednosmjenska. Šteta je samo što su se toga sjetili teka sada kad su već potrošili pola milijuna kuna za glavni projekt nove škole i građevinsku dozvolu.
Lokalne vlast politizira gradnju nove škole, a ja ih pozivam na dijalog utemeljen na argumentima, a ne politikanstvu, rekao je ovom prilikom župan Kožić, i pozvao Grad Jastrebarsko da se po uzoru na druge gradove uključi u sufinanciranje izgradnje škole.
-Imam odličnu suradnju s Vrbovcem gdje je također SDP na vlasti i koji puno ulaže u školstvo za razliku od Jaske, rekao je Kožić. Zaboravio je samo napomenuti da je Grad Vrbovec osnivač škola na svom području za što dobiva decentralizirana sredstva od države, a u Jaski je osnivač Zagrebačka županija koja dobiva sredstva od države, a ne dobiva ga Grad Jastrebarsko.
-Škola u Jaski će se graditi i to za jednosmjesnku nastavu, na čemu radimo, ali moramo biti solidarni s potrebama djece iz svih dijelova Zagrebačke županije, rekao je župan Kožić, a na novinarsko pitanje kada je to realno za očekivati nije mogao decidirano odgovoriti.

Je li Grad politizira gradnju nove škole pitali smo gradonačelnika Novosela.
-Kada su djeca u pitanju, politika se ne bi smjela miješati. No, bojim se da to u Županovom slučaju nije. I sam je politiku više puta spomenuo. Ovakva nebriga Župana, našu djecu čini nažalost drugačijom od ostalih. I nažalost zakinutom za ono što im pripada. Mislim da nije potrebno ponavljati što smo sve poduzeli kako bi Jaska dobila novu osnovnu školu. Ne samo ja kao gradonačelnik, već i Mihael, Nadica, a i mnogi drugi. Od idejnog rješenja nove zgrade škole, osiguranja zemljište, pa zatim i usklađenja prostorno planske dokumentaciju. . .Nebrojeno puta smo od Župana tražili da se osiguraju sredstva u Proračunu Županije. Nova škola dva puta je uvrštena u Proračun i oba puta, iz neznanih razloga, ispala. Pisali smo Županu dopise, zamolbe, amandmane, no, sve je to bilo, nažalost, uzalud. Ostaje pitanje, zašto? Zar ne bi sva djeca trebala biti jednaka?“, pita se Novosel, te nastavlja: „Također, upozoravali smo Župana da valjanost građevinske dozvole ističe 5. svibnja 2020. godine, a danas je potvrdio da je dopustio da istekne. S obzirom da je Županija osnivač i investitor škole te kao takva i odgovorna za upravljanje tim projektom odgovornost za to morao bi snositi Župan. Također, kad smo već kod politike, dovoljno govori činjenica da Župan u obilazak parkirališta nije pozvao svoju zamjenicu, našu Jaskanku Nadicu Žužak, a čija je inicijativa između ostalog to i bila?“

I.K.

TAGOVI | OŠ ljubo Babič Jastrebarsko | Zagrebačka županija

Marketing

Vezane vijesti

Najčitanije

Kolumne

Galerije

Video vijesti

Valid XHTML 1.1! Valid CSS!